FORUM ALUMNI SMK AYER HITAM
~~~SELAMAT DATANG~~~
~~~Jom Update Topik-topik yang ada~~~
~~~Silaturrahim dijalin, kenangan dirungkai, membibitkan kembali senyuman~~~


Kalau belum Register....apalagiii...register je leee.....

Kenangan Perantau ~AKU

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Mon Aug 03, 2009 11:56 pm

Masih aku ingat time mula2 merantau ke KL....thn 1992 may 15 lepas SPM lepas besday aku yg ke 18thn (besday aku 13 may)
Ayah aku hantaq naik bas ekspress Kota...naik 9 pagi di stesen kanchut...
Menggelabah campoq seronot pasai aku tk penah keluaq dari kampong..
sampai di puduraya dh mlm..rasa dlm pukul 8/9malam...
sepupu aku tunggu,bawak aku n ayah aku p Kampung Melayu (FRIM) Keapong....
lepak situ ....lusa tu dia p hantaq aku ke Binaru Business School di Lebuh Ampang,dekat je dgn p.raya...
hUhhhh...inikah KL....teruja gila siooottt....rasa mcm tk lama aku kt KL ni...tapi dh masuk 17 thn aku kt KL..
beberapa hari lepas tu aku masuk kelas n belajaq kt Binary...
tercapai hasrat aku nk study pasai bisnes dan computer programming....cita2 aku tuh...
maklum la...asas perniagaan dh belajaq dari form 1 lagik (kelas perdagangan dan keusahawanan (form 5 aku juga pengerusi dlm persatuan perdagangan))
tempat tinggal pertama aku secara sendiri di tmn seri rampai,setapak (Jaya Jusco wangsa maju baru ja buka..aku p jalan kaki ja...)...hostel binary....
lepas tu hostel berpindah ke tmn sri gombak...
naik bas la ulang alik dari hostel ke binary.....
aku kikih lidah ckp org KL ehhehe...tk lepas pun ehhehe
petang2 aku lepak puduraya dgn member aku...
member aku ni anak menakan tokey Bas Jelita Ekspress....
mak member aku ni pun syer partner jugak....makcik salmah mk memba aku...
pak 'in atau ibrahim,nama tokei dia..dh 7 thn lebih arwah....
di p.raya aku mengenal jenih manusia...
ada kawan2 yg jumpa aku buat2 tktau pun ada....siap kata tk kenai aku...piii...rahhhh...
ada jugak kawan2 yg jumpa aku buleh tukaq cakap KL bila jumpa kawan dia...tadi ja ckp kedah dgn aku...uweekkk..
aku juga belajq berkomunikasi dgn org...
rasanya sesuai dgn apa yg aku study....
aku jadi ulat sambilan kt p.raya....tapi bukan juai tiket haram laa...ehhehe
aku kenai mat gian situ.....depa baik dgn aku...la pun kalau tegoq depa kenai lagik hikhikhik....
balik kmpung sebulan 2,3 kali....naik baih pree...
pasai aku kenai org baih jelita n aku bnyk tolong promote tiket baih depa...
aku ada jasa wooooiii kt jelita....
balik kampg dapt makan preee dgn dreba....tidoq tepi dreba...dpt rokok pree ...
isshhkkk...syOk laaa...mewah aku ....

aku dok hostel tk lama..
aku pindah sewa bilik di keramat...sebelah ESSO...
lepas tu pindah dok kg. Baru 9jln raja Uda dekat masjid)..lama ku dok sana..
lepas tu pindah p dok tmn bukit mewah semenyeh (kajang)..tk berapa lama..
aku pindah dok tmn midah cheras....disini paling lama...
4.4.1994 aku dpt keja kt tempat la nih....aku masih dok tmn midah lagik hehehe...
sebelum tu aku keja dgn MISC kt HQ di jln conlay,off jln raja Chulan....3 bulan je...
kt MISC aku kenai roy azman...dia keje situ jugak..
tapi bukan satu department....
aku naik bas mini dari tmn midah n turun kt Magnum jln pudu....
jalan kaki area bukit bintang utk ke jln conlay...
hehehe...mcm2 jenih manusia aku jumpa..
kalau ada ot,aku balik mlm...jumpa nyah...pempuan mlm..."hai adik,tknak urut ke.."
gaji aku time tu rm15 sehari...gedebak gedebuk sebulan dpt la rm350 kalau tkdak OT..
aku temporary clerk Kent (mcm superman plak),account depart. Liner Europe...
aku kenai mcm2 nama kapai kargo..nama kontena..
lepas 3 bulan aku masuk ke kompeni la nih...
gaji aku rm500..lepas 3 bulan kompom keja rm550 hehehehe..
aku bawak honda lampu bulat aku ...KF 411
kt tempat baru ni aku keje shif..
sampai la masih shif...naik bengong dah...
kompeni ni atas syer mokhzani mahathir (anak tok det)...
disini aku kenai mainframe secara dekat...
pengakalan data....field tape,cartridge tape,exabyte tape....
la ni lagi maju...kompeni aku antara kompeni oil and gas paling besar n laju sekali di asia pasific...
proses intenet main klik jaaa....keja2 yg dibuat berkonsepkan remote...
org kt Massy (perancis (hq),Perth,Jakarta,S'pore bleh buat keje kt tempat depa...
tapi segala data pasal minyak ada di tempat KL....
itu dulu laaa..time di kelana jaya...
kt KLCC ni kami dh tk jadi centre Asia Pasific lagi...
Segala mainfrmae dh berpindah ke building sendiri di s'pore...
S'pore pulak jadi centre asia pasific...
kami lebih relax la nih...

thn 1997 aku n kawan aku pindah dari tmn midah ke komplek belia DBKL di cheras....
beberapa bulan disitu kami pindah pula ke kampg Cheras Baru Bukit C (berjiran dgn rumah ayah Awie)..
lama jugak disitu sebelum aku berpindah duduk sendirian selama sebulan kt Flat Pandan Mewah(la ni flat tu ada belakang hospital Ampang)...thn Oktober 1999
area ni hutan dulu2...sunyi gila....
28 november 1999 aku kawen dgn org KL (tok nenek org Johor),anak polis ampang pencen...
kt sini la aku belajaq bawak keta(iswara sedan)...lesen tkdak...habih selangoq aku merantau...
mak aku bg duit suh amek lesen...dia tau dah...kalau tk bg duit dure tk amek lesen punya ehhehe...
kalau tk silap Jun 2000 aku n bini aku pindah ke Tmn Lembah Maju (tempat la ni)..sewa situ...
thn 2001 owner rumah nk juai...kami laki bini henjut ja ehheheh....
11 oktober 2002 anak aku lahir....
la dh 7 thn.....

ntah laaa.....la ni aku masih di KL....
aku rindu kampung tapi tktau bila nk balik sana...pencen kot....

sehkian.... afro

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by MetSanglang on Tue Aug 04, 2009 1:29 pm

woi ada kampung rupanya..........ingatkan sepat dah lupa kubang,"walau tinggi bulan ku renung takan ku lupa rumput dibumi,walaupun jauh diriku kembara,kealam rindu berkalungkan cinta(lagu Dsaye(tak ingat ejaan))namun lumpur( keleboq) dikampung takan ku lupa..............sastera-sastera.....hah balaih....!!!!!baru betoi kawan aku.......

MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Wed Aug 05, 2009 8:52 am

Walaupun jauh...diriku kembara,kealam rindu...berkalungkan cinta..
tersemai kasih hanya padamu.....DESIRE (gitaris dia ek-laki Shida dangdut)

itu lagu form 3 laaa....hehehehe....itu lagu nostalgia aku dgn ada sorang member...shahrul budak sains....

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Wed Aug 05, 2009 9:00 am

pernah sekali aku bangun dari tido...
hidungku terbau sesuatu..
embun,mungkin...
daun2 mungkin...
itu la bau2an yg buat aku terus melayang..
melayan ke kampung halaman..
teringat sejuk kabus...
segar bau daun padi...
segar bau padi lepas mengerat..
tapi hakikatnya aku di rantau...
bosan....cemuih....buring....
hampeeeehhhhh....

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Fri Aug 07, 2009 2:35 pm

aku penah guring pisang....ehhehe.....syOk p juai kt bdr tasik selatan....time tu kt situ panaih gila...pokok2 haluih jaaa.....bas pun tk masuk lagik...org kena jalan kaki nk balik flat 4 tingkat...Bullah mesti tau flat tu...dia penah duduk dulu ehhehehe.....kuaters pulis tu tengah buat....dewan kt padang bola tu pun dah ada.....isshhhkkk.......gUUUrrriiiNNNnngg pisannnGgggg....tk laku ...aku yg makan heheheh...

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Fri Feb 05, 2010 7:40 am

Long Story bero ... aku pun nak sambung cerita hang ...

Pada tahun 1992, depa pakat2 naik form 6, tapi aku tak dapat, aku dok tolong ayah aku pi padang, menebas rumput, hantaq baja, tabur padi. Tengah aku dok menebas rumput kat bendang di Gerbi, dia pi kat aku, katanya, "Wei, jom pi sekolah, buat rayuan masuk ting 6, aku serba salah dan kawan punya pasai, aku pi amik borang kat Cikgu Arfah, mak menakan Sidi. Seminggu lepas tu, aku diterima masuk ke form 6.
Tengah dok syok mengaji, Shidi buat keputusan nak pi KL, ngaji kat Binari Bisness Scholl, aku kata tak pa, kawan2 lain ada lagi.
Keluaq STPM, tak berapa elok sangat, aku amik lain kat sekolah swasta TM bersama-sama dgn Nasrol, Jai, Pak Din. Alhamdulillah, kali ini aku berjaya.
Aku sambung ngaji kat Universiti Malaya pada tahun 1995 - 1999.
Masa di KL aku mencari kembali kawan aku iaitu Shidi, persahabatan kami erat kembali. Aku selalu pi lepak kat rumah sewa dia di Taman Midah. Masa ni juga aku kenai Pak Ya, housemate Shidi (cikgu yg saman guru besar sebanyak 1.5 juta tu). Dia ok orangnya.
Masa di Kl ni, bila balik kampung ja, naik bas Jelita, jarang2 naik bas lain sbb bas ni yg tercantik masa tu. Bila selalu dok naik bas ni, aku pun berkawan la pula dgn abg Rona yg hensom dan macho tu. Masa ni syok oooo, nak balik time cuti perayaan, tak payah dok beratur panjang, telefon abg Rona dan habaq tarikh nak balik, pas tu pi bayaq dan amik tiket. Aku rasa bertuah sgt, Shidi pula dok tolong jadi ulat tiket kat depa, itulah kami dgn bas Jelita. Disini juga Petas Zam-zam jengoi iaitu bekerja dgn bas Jelita. Dah lama tak jumpa dia, tiba2 terjumpa di rumah Rona, terkejut sakan aku, sbb heran mcm mana dia pun kenai Rona. Che Mat pun sama, depa dgn bas Panther.
Tamat di Um pada 1999, aku masuk maktab pula buat KPLI di MPRM, Seremban. Masa dok sini, aku masih dok mai lepak rumah Shidi waktu hujung minggu. Tahun 2001, aku tamat dan posting di SMK Padang Besar. Disana aku kenai mak Met Sanglang di Kg. Kolam, Pak Non Meh dan ramai lagi yg asai usui di Kedah.
Tahun 2008 hingga kini, aku dah balik mengajaq di SMKAH, tempat aku mendapat ilmu bersama anda semua di forum ini.
Shidi dan kawan2 lain banyak mengajar aku melakukan sesuatu yg berfaedah hinggalah aku berjaya menjadi seorang guru.
Tq semua kawan2 iaitu Shidi, Pak Din, Jai, Met, Nasrol, Rona dan yg seangkatan dengannya. Jasamu dikenang.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by shaifulanuar on Fri Feb 05, 2010 2:07 pm

itulah teman sejati namanya,,,,,lagu kerap keluaq masa kusus induksi

shaifulanuar
Kawan Rajin Chin Kelaih

Capricorn Posts : 607
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Fri Feb 05, 2010 2:56 pm

shaifulanuar wrote:itulah teman sejati namanya,,,,,lagu kerap keluaq masa kusus induksi
Kadang-kadang, kawan-kawan memang baguih utk kejayaan kita.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by rona on Fri Feb 05, 2010 9:29 pm

sidi ... hang jgn la balik kampung weii .. sian kat aku .. takkan hang nak tgk aku dok sorang sorang kat kl nie ?

amboi cikgu heri .. umah sidi gak yg dia dok ingat .. patut pun, la nie kalau mai kl, depa lupa umah kat bbs nie... takpa

heheheh .. tu semua kenangan silam .. syok woo kalau ingat yg dulu dulu, tapi tu la, dulu lain sekarang lain, dulu org pandu bas tak dapat gaji, tarikkk masuk mai sini .. hahahah .. la dah kaya ... hahaha .. aku gak semekin ... org pandang rendah .. itu la donia .. doniaaaaa

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Sat Feb 06, 2010 5:14 pm

Bukan tak ingat kat BBS tu, tapi ......,
Itulah kisah di perantauan.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Sun Feb 07, 2010 9:26 am

woOii...hg ingat lagi nooo.....aku pun dh lupa yg aku p jumpa hng di pandang gerbi tu...aku pun dh lupa yg aku ajak hang ehhehehe...tapi la memory aku dh mai balik dah....hg mai jumpa aku time tumput penuh kt badan hang.....hehehe....duk misin rumput....hahahah....sembang kt bataih pida...ehhehehe...apa2pun.....

memory lama terungkai dlm apa juga keadaan...terkadang kita tak sangka memory tu boleh muncul...dan itulah kehidupan kita yg buleh buat kita jadi manusia yg berhemah.....akan membentuk peribadi mulia....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Sun Feb 07, 2010 11:21 am

Baguih Dok Ada kawan2 semua

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by rona on Sun Feb 07, 2010 1:16 pm

SidiA wrote:woOii...hg ingat lagi nooo.....aku pun dh lupa yg aku p jumpa hng di pandang gerbi tu...aku pun dh lupa yg aku ajak hang ehhehehe...tapi la memory aku dh mai balik dah....hg mai jumpa aku time tumput penuh kt badan hang.....hehehe....duk misin rumput....hahahah....sembang kt bataih pida...ehhehehe...apa2pun.....

memory lama terungkai dlm apa juga keadaan...terkadang kita tak sangka memory tu boleh muncul...dan itulah kehidupan kita yg buleh buat kita jadi manusia yg berhemah.....akan membentuk peribadi mulia....

bang .. tumput tu apa ?

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by rona on Sun Feb 07, 2010 1:17 pm

Khairi wrote:Bukan tak ingat kat BBS tu, tapi ......,
Itulah kisah di perantauan.

tapi apa ? ................

perantauan mengajar segala nya ......... Day Dreaming

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Sun Feb 07, 2010 5:51 pm

Tapi, tapi, tapi, cek malu nak pi BBS la sbb tokey bas tak dak rumah.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Mon Feb 08, 2010 6:38 am

cheesy cheesy cheesy cheesy cheesy

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by shaifulanuar on Mon Feb 08, 2010 7:13 am

semekin donia xpa.....en rona jgn risau mai kita makan2

shaifulanuar
Kawan Rajin Chin Kelaih

Capricorn Posts : 607
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Mon Feb 08, 2010 9:47 am

Jgn marah abg Rona sebab tak pi BBs, nanti mai Perlis, kita pi makan kat Kola Perlis.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Mon Feb 08, 2010 10:44 am

Khairi wrote:Jgn marah abg Rona sebab tak pi BBs, nanti mai Perlis, kita pi makan kat Kola Perlis.
hg memang pandai pujuk dia.....hg kena usha tempat makan mee kari yg best...dia kalau kena tu...peluh ikut dahi laaa...janji jgn pedaih....abng topoie kita bukan buleh amkan pedaih...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by shaifulanuar on Mon Feb 08, 2010 12:08 pm

buaset ka dia tu....hehe xpa bg dia mai perlis kita jamu cukup2....abg kita tu kena jg...

shaifulanuar
Kawan Rajin Chin Kelaih

Capricorn Posts : 607
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Mon Feb 08, 2010 1:13 pm

AKu masih ingat lagi.....

time balik kampung ja..sure ada sorang mamat tu tunggu kt Sahab...lepas tu p makan ais kacang...atau pasembot....lepas tu baru balik.....mak aku selalu kata...."kalau khairi p amek memang lambat la balik rumah ehhehehe.."silap2 mlm2 keluaq lagi...tah p mana2 tah.....yg paling best kami naik keta entik layan lagu metalicca hahahaha.......lepas tu kalau time raya rumah pertama khairi ajak aku p...rumah awek dia (la ni jadik bini dia) hehehehhe...lepas tu siap la merayau sampai pagi baru balik...meraya tah apa2 tah.....hehehehehe......masa2 lain kalau tk dak keja....p jitra makan pasembot...siap tambah lagi....gila betui hehehe...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Mon Feb 08, 2010 9:28 pm

SidiA wrote:AKu masih ingat lagi.....

time balik kampung ja..sure ada sorang mamat tu tunggu kt Sahab...lepas tu p makan ais kacang...atau pasembot....lepas tu baru balik.....mak aku selalu kata...."kalau khairi p amek memang lambat la balik rumah ehhehehe.."silap2 mlm2 keluaq lagi...tah p mana2 tah.....yg paling best kami naik keta entik layan lagu metalicca hahahaha.......lepas tu kalau time raya rumah pertama khairi ajak aku p...rumah awek dia (la ni jadik bini dia) hehehehhe...lepas tu siap la merayau sampai pagi baru balik...meraya tah apa2 tah.....hehehehehe......masa2 lain kalau tk dak keja....p jitra makan pasembot...siap tambah lagi....gila betui hehehe...
hang lupa satu lagi, pekena koteaw kerang bila aku dok pi hantaq hang naik bas balik KL, ...

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by SidiA on Tue Feb 09, 2010 6:04 am

Khairi wrote:
SidiA wrote:AKu masih ingat lagi.....

time balik kampung ja..sure ada sorang mamat tu tunggu kt Sahab...lepas tu p makan ais kacang...atau pasembot....lepas tu baru balik.....mak aku selalu kata...."kalau khairi p amek memang lambat la balik rumah ehhehehe.."silap2 mlm2 keluaq lagi...tah p mana2 tah.....yg paling best kami naik keta entik layan lagu metalicca hahahaha.......lepas tu kalau time raya rumah pertama khairi ajak aku p...rumah awek dia (la ni jadik bini dia) hehehehhe...lepas tu siap la merayau sampai pagi baru balik...meraya tah apa2 tah.....hehehehehe......masa2 lain kalau tk dak keja....p jitra makan pasembot...siap tambah lagi....gila betui hehehe...
hang lupa satu lagi, pekena koteaw kerang bila aku dok pi hantaq hang naik bas balik KL, ...
hahahahaha......bnyk sangat menu makan2 kita woooiii...lupa laaa.....tapi paling aku tk buleh lupa....ada satu malam tu kita nk makan cucoq udang..pekena tang mana tah...tk best..lepas cari lagi....last sekali dapat kt Sg.Baru dekat petronas kot....lepas tu kerap jugak kita duk p pekena situ...gila pa...mlm2 cari cucoq udang.....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by shaifulanuar on Tue Feb 09, 2010 10:22 am

eshh coq udang nooooo betali aiiihhh

shaifulanuar
Kawan Rajin Chin Kelaih

Capricorn Posts : 607
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Khairi on Tue Feb 09, 2010 10:22 am

Cucuq udang and pasemboq, habaq ja, kita mesti pi cari, tapi di KL payah la sikit. Kat BBS pun payah nak cari cucuq udang and pasemboq, yg ada mee kari sampai melelah abg Rona kita makan.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Kenangan Perantau ~AKU

Post by Sponsored content Today at 11:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum