FORUM ALUMNI SMK AYER HITAM
~~~SELAMAT DATANG~~~
~~~Jom Update Topik-topik yang ada~~~
~~~Silaturrahim dijalin, kenangan dirungkai, membibitkan kembali senyuman~~~


Kalau belum Register....apalagiii...register je leee.....

Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

View previous topic View next topic Go down

Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Sat Jan 23, 2010 6:32 pm





_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Sat Jan 23, 2010 7:17 pm



_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Sun Jan 24, 2010 3:14 pm

Megat Sri Rama wrote:




kita akan mengambil gambar bila ada sesuatu yang menarik perhatian kita. kita tak pergi mana-mana saja-saja dan ambil apa-apa gambar suka-suka.

kita bangun, siapkan kamera, pilih lensa, pilih sudut yang menarik. kita maju dan mundur supaya subjek berada di kawasan tertentu dalam viewfinder kita, mengambil sekian banyak ruang dalam viewfinder, kita melihat-merancang-menyempurnakannya.

jika kita perhalusi, untuk menjadikan satu gambar itu, harus ada POI (point of interest, perkara yang menarik). kemudian teknik diolah untuk menjadikannya lebih menarik lagi.

dalam gambar pertama di atas, POInya adalah pengantin perempuan.

kita harus olah gambar itu, sebelum kita picit picu (shutter release). dalam mengolah kita harus buang perkara yang tak menarik dari frame. bukan itu jika ada perkara menarik lain, yang boleh melarikan fokus mata penonton dari POI kita, kita harus matikan dia atau buang dia.

mata manusia tak berfungsi tanpa otak. 2 benda tu satu sistem yang berfungsi secara tandem.

otak manusia, seperti sistem auto-fokus kamera, mencari kontras. mata manusia mencari kontras warna dan juga kontras kecerahan (luminosity).

dalam gambar di atas di sebelah kiri terlalu banyak ruang. meletakkan ruang di satu sisi frame tidak mengapa, tapi untuk contoh ini terlalu banyak ruang, dan menambahkan lagi masalah adalah di ruang tersebut ada ruang terang dan ruang gelap. di situ sudah ada kontras.
bucu dinding, otak kita tahu ada bucu di situ, sebab ada garisan. itu juga satu penegasan, yang tidak dikehendaki.

otak akan scan keseluruhan gambar tersebut, penonton jadi penat.

memandangkan DOF dalam gambar ini sangat luas (seluruh gambar adalah tajam), makanya jika saya yang empunya gambar, satu cara yang saya terfikir untuk lakukan adalah dengan cropping.

walaupun setelah cropping, jalinan (tekstur) dinding itu agak menjerit meminta perhatian.

boleh guna tool "dodge" dan "burn" untuk gelap/cerahkan gambar.

contoh kilat :



maaf ye, edit gambar orang tak tanya dulu.

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Sun Jan 24, 2010 3:21 pm

Megat Sri Rama wrote:kalau kita ambil gambar, di bawah terik matahari, kita boleh guna payung atau buku untuk teduhkan bahagian depan lensa (aslkan jangan sampai termasuk dalam frame gambar) untuk mengelakkan stray lights (cahaya sesat/pengacau) masuk dalam gambar.

ini boleh mengurangkan pucat pada gambar. gambar lebih kontras, warna lebih cantik.

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Sun Jan 24, 2010 5:17 pm

Megat Seri Rama wrote:bila ambil gambar potret, lensa yang popular adalah 50mm, 60mm, 80mm, malah ada yang pakai 105mm/135mm. 200mm pun ok juga.

bila mula-mula main kamera dulu, saya terkejut. kenapa hendak pakai tele? bukankah jauh jarak kamera-ke-subjek...

lama-lama saya sedar tentang betapa bila kita mempajangkan imej manusia dalam gambar, satu penekanan khusus yang lebih harus diberikan kepada subjek.

framing yang lebih ketat/sempit dan DOF yang lebih shallow adalah penting.

cubalah tok tonton video tentang composition tu. kalau perlu, sewaktu diputar, tok pause dan fikir maksud beliau. video tu lebih kepada falsafah komposisi gambar.


gambar no.2

emmm... gambar tu takde cerita la tok...

seandainya tok diminta karang cerita berdasarkan gambar tu, selain daripada harus ada seorang watak wanita, apa modal cerita tok boleh dapat?

dari sisi teknikal, warna dan kontras boleh diperbaiki rasanya.

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by din karpan on Sun Jan 24, 2010 11:54 pm

Choihhhhhhhhhhhhhhhhh...
hang kata tak ada camera...ni apa kejadahnyee...huhuuu..
gambar hak last skli tuu...bulu mata dia jatuh kaa...huhuhuuhu
cheesy cheesy cheesy

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Mon Jan 25, 2010 9:23 pm

din karpan wrote:Choihhhhhhhhhhhhhhhhh...
hang kata tak ada camera...ni apa kejadahnyee...huhuuu..
gambar hak last skli tuu...bulu mata dia jatuh kaa...huhuhuuhu
cheesy cheesy cheesy
chuiihh....hg buleh perasan nooo....hahahaha......aku pakai compact je bero....saja ngikut cari ilmu...sabtu & ahad ada jugak....sabtu depa p shoot model seksi abiiisssss...ahad depa outing kt KTM KL.....nmpak buleh tahan jugak....aku tk larat nk join..demam aaa...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by din karpan on Mon Jan 25, 2010 10:35 pm

SidiA wrote:
din karpan wrote:Choihhhhhhhhhhhhhhhhh...
hang kata tak ada camera...ni apa kejadahnyee...huhuuu..
gambar hak last skli tuu...bulu mata dia jatuh kaa...huhuhuuhu
cheesy cheesy cheesy
chuiihh....hg buleh perasan nooo....hahahaha......aku pakai compact je bero....saja ngikut cari ilmu...sabtu & ahad ada jugak....sabtu depa p shoot model seksi abiiisssss...ahad depa outing kt KTM KL.....nmpak buleh tahan jugak....aku tk larat nk join..demam aaa...


bila boleh join skli ni....
aku ibarat budak baru masuk tadika...
hang ibarat tingkatan 6 aka PRA U SMAH...
jadi...

buah cempedak di luaq pagaqq la noo..
suruh pak Cha tolong jolokkkan..
saya hingusan baru belajaqq...
kalau salah tolon tonjokkannn...

lalalalaaaa... Ampun Ampun Ampun

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Mon Jan 25, 2010 11:05 pm

din karpan wrote:
SidiA wrote:
din karpan wrote:Choihhhhhhhhhhhhhhhhh...
hang kata tak ada camera...ni apa kejadahnyee...huhuuu..
gambar hak last skli tuu...bulu mata dia jatuh kaa...huhuhuuhu
cheesy cheesy cheesy
chuiihh....hg buleh perasan nooo....hahahaha......aku pakai compact je bero....saja ngikut cari ilmu...sabtu & ahad ada jugak....sabtu depa p shoot model seksi abiiisssss...ahad depa outing kt KTM KL.....nmpak buleh tahan jugak....aku tk larat nk join..demam aaa...


bila boleh join skli ni....
aku ibarat budak baru masuk tadika...
hang ibarat tingkatan 6 aka PRA U SMAH...
jadi...

buah cempedak di luaq pagaqq la noo..
suruh pak Cha tolong jolokkkan..
saya hingusan baru belajaqq...
kalau salah tolon tonjokkannn...

lalalalaaaa... Ampun Ampun Ampun
mana ada weh...aku pun tk pandai la...kamera pun tkdak...pakai compact ja...tk mampu la nk beli kamera mahai2....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by MetSanglang on Tue Jan 26, 2010 8:00 am

Din kalau higuih tak yah pi ,ayaq hidung dok meleleh nak shoot camna,suk sit suk sit,mengacau ja.................... cheesy cheesy cheesy

MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by Khairi on Tue Jan 26, 2010 2:05 pm

Baguih Dok Ada

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by munie on Thu Jan 28, 2010 9:09 am

Kami shoot gambaq pakai kamera digital besa ja....nak beli kamera hat cam tu x mampu lagi...hahaha cheesy

munie
Kawan Kerap Masuk

Virgo Posts : 111
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by SidiA on Fri Jan 29, 2010 6:20 am

kami pun kamera biasa ja kak munie aaiiihhhh....tk mampu nk beli kamera mahai2 nih....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Shoot MOdel di Tasik depan PICC Putrajaya

Post by Sponsored content Today at 1:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum