FORUM ALUMNI SMK AYER HITAM
~~~SELAMAT DATANG~~~
~~~Jom Update Topik-topik yang ada~~~
~~~Silaturrahim dijalin, kenangan dirungkai, membibitkan kembali senyuman~~~


Kalau belum Register....apalagiii...register je leee.....

RESEPI NASI BERIANI

View previous topic View next topic Go down

RESEPI NASI BERIANI

Post by SidiA on Tue Oct 27, 2009 6:31 pm

AKU COPY & PASTE

Nasi beriani version ni pulak lain sikit ajer from nasi beriani udang. Since I don't have the beriani spice, I followed my grandfather method : serbuk kari 3 sudu + serbuk kunyit 1 sudu + serbuk jintan manis 1/2 sudu + serbuk jintan putih 1/2 sudu + serbuk ketumbar 1/2 sudu. Alhamdulillah menjadi! My grandfather selalu guna method ni buat beriani dia, tak suka yang siap dijual dlm peket tu, katanya ada aje yg kurang.

Daging beriani ni pulak dapat dari kak rosyya fotopage. Thank you kak rossya for posting the delicous and easy recipe! Satu pertanyaan, tairu and buttermilk tu sama ke? Tapi saya combine resepi kak rosyya dan atuk saya. Inilah hasilnya! Mostly cara nak buat lauk beriani ni lebih kurang jer caranya.. Walaupun tak cukup bahan, alhamdulilah menjadi, kalau cukup bahan lagi sedaplah agaknya...

RESEPI NASI BERIANI :

beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani (kalau takde ikut method di atas) - 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Daun pandan disimpul
Garam

Cara :

1) Beras dibasuh dan ditos.
2) Panaskan minyak sapi.
3) Tumiskan bawang2 & halia dan rempah penumis & daun pandan yang disimpul.
4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
5) Biarkan sebentar.
6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
7) Kacau rata, masukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.

Daging beriani :

Daging dihiris nipis dan panjang (anggaran 500gm) - diperap dgn serbuk kunyit, garam, halia dan bwg putih yg ditumbuk
Rempah beriani - 3-4 sudu
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 3 biji
Halia - 3 cm
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
Minyak sapi/butter
Tomato paste - 1/2 tin kecil
Tairu - 1 cwn
Daun ketumbar - 1 pokok
Air - 2 1/2 cwn
Garam

Cara :

1) Panaskan minyak sapi
2) Tumiskan rempah penumis, bawang besar, bawang putih dan halia
3) Masukkan daging, biarkan sampai air daging keluar
4) Masukkan rempah beriani, tomato paste dan daun ketumbar - biar pecah minyak
5) Masukkan tairu dan air - tutup periuk
6) Setelah pekat sedikit, kecilkan api, perasakan dgn garam dan masaklah ikut kepekatan yg diingini..

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Fri Oct 30, 2009 11:26 am

laaaa ... kopi pes jer ? jd haritu hang masak pun kopi pes kat kedai ker, beriani bukhara tu ?

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by Khairi on Fri Oct 30, 2009 1:36 pm

rona wrote:laaaa ... kopi pes jer ? jd haritu hang masak pun kopi pes kat kedai ker, beriani bukhara tu ?

Macam tak kenai lak, kopi pes & teh pun tak pa.
Hahahaha

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by SidiA on Fri Oct 30, 2009 9:57 pm

tapi hari tu aku la yg masak....hehehhe...try tengok...jadik ooOoOoooOoo....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by sani mustafa on Fri Oct 30, 2009 10:45 pm

Kopi pes tu minuman jenis baru ka? Tak pernah dengar ponn..kopi peng aku tau la..

sani mustafa
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 153
Reputation : 3

http://utaragraphic.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Sat Oct 31, 2009 1:27 am

SidiA wrote:tapi hari tu aku la yg masak....hehehhe...try tengok...jadik ooOoOoooOoo....

memang jadi pun ... tapi nasi lembik .... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Sat Oct 31, 2009 1:29 am

sani mustafa wrote:Kopi pes tu minuman jenis baru ka? Tak pernah dengar ponn..kopi peng aku tau la..

ha ah .... minuman jenis baru ... toksiak yg rekacipta

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by SidiA on Sat Oct 31, 2009 1:32 am

rona wrote:
SidiA wrote:tapi hari tu aku la yg masak....hehehhe...try tengok...jadik ooOoOoooOoo....

memang jadi pun ... tapi nasi lembik .... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
nasik lembik time belum kering betui2 lagi...lepas tu jadi serin elok ja....ishhkkk...habih sedara mara balun....heheheh..depa kata sedap....aku yg masak rasa mcm biasa ja hehehe....nnt bebila aku panggey kawan2 plak la....nk panggey kawan2 kena masak bnyk2...ehhehe....ramai nih kalau nk mai nih hehehe...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Sat Oct 31, 2009 1:55 am

SidiA wrote:
rona wrote:
SidiA wrote:tapi hari tu aku la yg masak....hehehhe...try tengok...jadik ooOoOoooOoo....

memang jadi pun ... tapi nasi lembik .... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
nasik lembik time belum kering betui2 lagi...lepas tu jadi serin elok ja....ishhkkk...habih sedara mara balun....heheheh..depa kata sedap....aku yg masak rasa mcm biasa ja hehehe....nnt bebila aku panggey kawan2 plak la....nk panggey kawan2 kena masak bnyk2...ehhehe....ramai nih kalau nk mai nih hehehe...

ntah bila la gamaknyer ... tapi hang kena buat kenduri weii ... umah hang dah jd 4 1/2 tingkat tu ....

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by SidiA on Sat Oct 31, 2009 5:15 am

rona wrote:
SidiA wrote:
rona wrote:
SidiA wrote:tapi hari tu aku la yg masak....hehehhe...try tengok...jadik ooOoOoooOoo....

memang jadi pun ... tapi nasi lembik .... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
nasik lembik time belum kering betui2 lagi...lepas tu jadi serin elok ja....ishhkkk...habih sedara mara balun....heheheh..depa kata sedap....aku yg masak rasa mcm biasa ja hehehe....nnt bebila aku panggey kawan2 plak la....nk panggey kawan2 kena masak bnyk2...ehhehe....ramai nih kalau nk mai nih hehehe...

ntah bila la gamaknyer ... tapi hang kena buat kenduri weii ... umah hang dah jd 4 1/2 tingkat tu ....
memandai ja hang.....dah ropa flat palk dah ehhehe...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by Khairi on Sat Oct 31, 2009 7:20 am

rona wrote:
SidiA wrote:
rona wrote:
SidiA wrote:tapi hari tu aku la yg masak....hehehhe...try tengok...jadik ooOoOoooOoo....

memang jadi pun ... tapi nasi lembik .... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
nasik lembik time belum kering betui2 lagi...lepas tu jadi serin elok ja....ishhkkk...habih sedara mara balun....heheheh..depa kata sedap....aku yg masak rasa mcm biasa ja hehehe....nnt bebila aku panggey kawan2 plak la....nk panggey kawan2 kena masak bnyk2...ehhehe....ramai nih kalau nk mai nih hehehe...

ntah bila la gamaknyer ... tapi hang kena buat kenduri weii ... umah hang dah jd 4 1/2 tingkat tu ....

Hometown la katakan, rmh kita terpenyek ja dgn rumah dia.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Sat Oct 31, 2009 8:10 pm

heri boi .. pembetulan .. bukan hometown .. hometown tu kampung halaman kita ... tapi nie ... townhouse ... sepupu dengan rumah flat high kos

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by Khairi on Sat Oct 31, 2009 10:12 pm

rona wrote:heri boi .. pembetulan .. bukan hometown .. hometown tu kampung halaman kita ... tapi nie ... townhouse ... sepupu dengan rumah flat high kos

Ya ka, ok. Terbalik sebutan pulak, maklum la, high kos punya rumah.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Sun Nov 01, 2009 10:54 pm

hmmmm .... dah lama aku tak pi melawat umah dia tu ... last pi masa besedey anak dia dulu .... la ni kalau nak jumpa dia dok lawat kat klcc jer ... maklum la, lebih glem

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by SidiA on Tue Nov 03, 2009 8:08 am

kutuk aku plaaakkkkkk........

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Thu Nov 05, 2009 10:34 am

terasa ker ?

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by SidiA on Thu Nov 05, 2009 3:31 pm

rona wrote:terasa ker ?
ha...ah...


terasa lapaq..... Smile Smile Smile

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by rona on Thu Nov 05, 2009 4:03 pm

rasa apa ?

rona
Kawan Rajin Chin Kelaih

Pisces Posts : 741
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by SidiA on Thu Nov 05, 2009 4:07 pm

rona wrote:rasa apa ?
rasa lapaq laaa....perut cheerrrruuittttt ja nih....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESEPI NASI BERIANI

Post by Sponsored content Today at 7:42 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum