FORUM ALUMNI SMK AYER HITAM
~~~SELAMAT DATANG~~~
~~~Jom Update Topik-topik yang ada~~~
~~~Silaturrahim dijalin, kenangan dirungkai, membibitkan kembali senyuman~~~


Kalau belum Register....apalagiii...register je leee.....

Char Kuey Tiow

View previous topic View next topic Go down

Char Kuey Tiow

Post by SidiA on Sat Oct 17, 2009 9:08 pm

Aku pun suka jugak Char Kuey Tiow ni. 1st time makan terus terpikat.

Kena plak char kuey tiow penang...pergh..memang sedap..

kalo sapa-sapa nak tau resipi Char Kuey Tiow Penang, nah ni dia:


Bahan-bahan:

=========

1. Kueh Teow 1 bungkus (cukup untuk 5 org mkn) 80sen (SGD 0.35)

2. Bawang putih dipotong dadu/atau diblend (satu sudu besar)

3. Cili kering (di blend, satu sudu besar) atau cili boh pun boleh..

4. Udang basah (1 - 2 ekor)

5. Kerang (100 - 300 gram) direbus dahulu (optional)

6. Kicap manis (1/2 sudu besar atau 1.5ml)

7. Kicap masin (1/2 sudu besar atau 1.5ml)

8. Kicap pekat (1/2 sudu besar atau 1.5ml)

9. Sos Nampla atau sos ikan/sotong (1/2 sudu besar atau 1.5 ml) - optional

10. Garam (1/5 sudu besar atau 1/2 sudu kecil)

11. Telor ayam (1 biji) - dipecah dan dikacau di dalam bekas kecil.

12. Taugeh (30 sen (SGD 0.10) sahaja tetapi pakai 1/5 bahagian sahaja)

13. Sayur Kuchai (optional) pakai sedikit sahaja

14. Minyak memasak sayuran (1-2 sudu besar)

15. Air (secawan)

16. Secubit belacan (shrimp paste)


Kaedah Memasak: (10-15 minit)

======================

1. Panaskan kuali dan letakkan minyak memasak. Gunakan api yang sederhana.

2. Masukkan bawang putih, cili yg di blend(kisar), dan udang basah.

3. Kemudian masukkan kicap-kicap manis, masin, pekat dan sos nampla serta belacan.

4. Kacau campuran itu tadi hingga sebati dan kemudian masukkan air.

5. Biarkan hingga campuran mendidih dan kemudian masukkan telor.

6. Kacaukan kuah itu tadi sehingga telor hancur. Masukkan 5 ketul kerang rebus tadi.

7. Masukkan garam, kueh teow (satu genggam sahaja), sayur kuchai dan juga taugeh.

8. Biarkan ramuan serasi selama 1 minit dan kemudian boleh dihidangkan panas.

9. That's all. Pasti nak buat lagi!

Jumlah Kalori: tak banyak macam satu lori..hehehehhe!

Khasiat: Protein ada, fibre ada, karbohidrat ada, kholesterol..sedikit jer. Lemak pun ada.

Pengumuman: Kurangkan garam jika nak sihat, tiada kencing manis.


Bahan nak Buat Kicap

Air Rebusan Udang
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
(masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)

Bahan nak buat Pes Cili

Isi Udang yang dah diblend
Cili Kering yang dikisar
Bawang Putih yang dikisar
Sedikit bawang besar dikisar
Garam
Gula
Pak aji
Sedikit minyak
(tumis bawang putih,bawang merah,cili Kering, Udang) sehingga menjadi mcm cili boh

p/s - sukatan agak2 lar yek....

nah dah siap, taraa...


_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by Khairi on Sat Oct 17, 2009 9:30 pm

Fulllamak, kalau yang special tu udang besaq mesti ada 7.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by SidiA on Sun Oct 18, 2009 2:58 pm

Khairi wrote:Fulllamak, kalau yang special tu udang besaq mesti ada 7.
tu la pasai......ishhhkkk...depan rumah aku ada sorang brader dok juai nih...not bad jugak......tapi segan nk p makan...budak2 muda ramai sgt...yg pempuan termasuk anak2 dia...naik geram aku tengok....ishhkkk...baik jgn dok p.... :pirat:

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by Khairi on Sun Oct 18, 2009 6:05 pm

SidiA wrote:
Khairi wrote:Fulllamak, kalau yang special tu udang besaq mesti ada 7.
tu la pasai......ishhhkkk...depan rumah aku ada sorang brader dok juai nih...not bad jugak......tapi segan nk p makan...budak2 muda ramai sgt...yg pempuan termasuk anak2 dia...naik geram aku tengok....ishhkkk...baik jgn dok p.... :pirat:

Hang geram kat koeteow dia ka @ kat anak dia. Jgn dok buat hal.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by SidiA on Sun Oct 18, 2009 6:43 pm

Khairi wrote:
SidiA wrote:
Khairi wrote:Fulllamak, kalau yang special tu udang besaq mesti ada 7.
tu la pasai......ishhhkkk...depan rumah aku ada sorang brader dok juai nih...not bad jugak......tapi segan nk p makan...budak2 muda ramai sgt...yg pempuan termasuk anak2 dia...naik geram aku tengok....ishhkkk...baik jgn dok p.... :pirat:

Hang geram kat koeteow dia ka @ kat anak dia. Jgn dok buat hal.
ehhehe...geram kat persekitaran dia....naik lemaih aku aihhh.....dia org S.petani,bini dia org bagan kot...gitu2 laaa...hat mana satu tah la....tapi cakap bunyi belah kita la...ehhehe..maghrib dok menega dah....time lagu mana p solat tktau laa...ngeri sket tuh...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by Khairi on Sun Oct 18, 2009 7:26 pm

Cam biasa la geng2 niaga ni, tp bukan semua yg mcm tu.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by tOksiak on Sun Oct 18, 2009 7:29 pm

Khairi wrote:Cam biasa la geng2 niaga ni, tp bukan semua yg mcm tu.
betui tuh.....teringat aku time niaga pasat mlm dulu....lebih daripada separuh tk p solat...padahal aku dgn beberapa yg lain lagik siap jemaah lagi kt tepi jalan....yg lain buat derk jee....


p/s:bukan nk cerita aku baik...tapi itu la perangai org kita....

_____________________________________________

Sapa aku tanpa ibu dan ayah...Sapa aku tanpa kalian.....
Agamaku::.ISLAM
Bangsa dan Bahasaku::.MELAYU
Jangan nk buat sansen tk tentu pasai di tanah tumpah darah aku...

tOksiak
Kawan Rajin Masuk

Cancer Posts : 370
Reputation : 1

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by Khairi on Sun Oct 18, 2009 8:10 pm

Wei, kita dulu duk atur kedai ja pi pekena koteaw kerang kat Aloq Staq.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by SidiA on Sun Oct 18, 2009 8:26 pm

Khairi wrote:Wei, kita dulu duk atur kedai ja pi pekena koteaw kerang kat Aloq Staq.
hahaha...betui betui.....p kedai tu tk sedap....p kedai ni pulak.....abg pasembot jitra tu ada lagi dak...hari tu rasa ada lagi...dia buka warung tepi jalan tu kan...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by Khairi on Sun Oct 18, 2009 8:29 pm

SidiA wrote:
Khairi wrote:Wei, kita dulu duk atur kedai ja pi pekena koteaw kerang kat Aloq Staq.
hahaha...betui betui.....p kedai tu tk sedap....p kedai ni pulak.....abg pasembot jitra tu ada lagi dak...hari tu rasa ada lagi...dia buka warung tepi jalan tu kan...

Dah lama aku tak pekena pasembor Jitra tu. Ada lagi kot.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by SidiA on Sun Oct 18, 2009 8:34 pm

Khairi wrote:
SidiA wrote:
Khairi wrote:Wei, kita dulu duk atur kedai ja pi pekena koteaw kerang kat Aloq Staq.
hahaha...betui betui.....p kedai tu tk sedap....p kedai ni pulak.....abg pasembot jitra tu ada lagi dak...hari tu rasa ada lagi...dia buka warung tepi jalan tu kan...

Dah lama aku tak pekena pasembor Jitra tu. Ada lagi kot.
ntah laa...bila la kita bleh balik kampung n jumpa lagik benda2 lama dulu

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by Khairi on Sun Oct 18, 2009 8:40 pm

Aku tak pa, dok kot ni ja. Kesian kat hampa la, ihhh. Sedih lak kat hampa.

Khairi
Kawan Masam..Sansen Gila..

Aries Posts : 1493
Reputation : 2

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by SidiA on Sun Oct 18, 2009 8:59 pm

hehehhehe......

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Char Kuey Tiow

Post by Sponsored content Today at 12:40 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum