FORUM ALUMNI SMK AYER HITAM
~~~SELAMAT DATANG~~~
~~~Jom Update Topik-topik yang ada~~~
~~~Silaturrahim dijalin, kenangan dirungkai, membibitkan kembali senyuman~~~


Kalau belum Register....apalagiii...register je leee.....

Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by SidiA on Sat Sep 19, 2009 8:14 pm

ARTIKEL NIH DIPENDEKKAN DARI SEJARAH DATO MEOR,CUCU PANGLIMA HITAM..

Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun.

Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.

Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat.. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman


Pada tahun 1973, Mahaguru Dato' Meor Abdul Rahman telah keluar negara untuk melawat saudaranya yang menetap di England. Pemergian beliau ditemani oleh Dato' Syed Ahmad Jamalullail, seorang saudaranya. Dalam perjalanan pulang ke tanahair, pesawat yang mereka naiki telah singgah sebentar di lapangan terbang di Hong Kong. Ketika menunggu penerbangan berikutnya, beliau telah disapa oleh Bruce Lee, pakar Kung Fu dan seni beladiri Jeet Kune Do. Bruce Lee telah mendapat tahu bahawa Mahaguru Silat Seni Gayong, Meor Abdul Rahman telah berada di Hong Kong.


Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman agar bertarung dengannya. Beliau ingin melihat sejauh mana hebatnya seni mempertahankan diri milik orang Melayu yang dinamakan silat itu. Bruce Lee dengan angkuhnya berkata jika Meor Abdul Rahman menang dalam pertarungan itu, silat Meor Abdul Rahman adalah yang terbaik, TETAPI jika Bruce Lee pula yang memenangi perlawanan itu, Seni Jeet Kune Do ciptaannya adalah yang terbaik di dunia. Kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman rupa-rupanya telah sampai ke pengetahuan Bruce Lee.


copy dari jiran sebelah rumah


Last edited by SidiA on Sat Sep 19, 2009 8:23 pm; edited 1 time in total

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by SidiA on Sat Sep 19, 2009 8:19 pm

Sebelum daripada itu, pada tahun 1972, serombongan pakar-pakar Kung Fu Hong Kong telah datang ke Malaysia untuk mencari tokoh-tokoh seni beladiri yang dapat bertarung dengan Bruce Lee. Rombongan pakar Kung Fu ini telah berjumpa dengan Dato' Meor Abdul Rahman di Taiping. Dalam pertemuan tersebut, mereka telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman untuk menunjukkan kebolehan beliau. Dato' Meor Abdul Rahman telah menangkap serta mengunci kesemua enam orang ahli-ahli Kung Fu tersebut. Kemudian, Dato' Meor telah menyuruh ahli-ahli Kung Fu tersebut bertemu dengan murid kanannya pula iaitu Cikgu Ahmad bin Lazim.


Memandangkan Bruce Lee masih muda dan mentah, Dato' Meor Abdul Rahman telah menasihati Bruce Lee agar melupakan sahaja niatnya hendak mencuba beliau. Namun, Bruce Lee tetap berdegil juga. Oleh kerana Bruce Lee terus mendesak, maka Dato' Meor Abdul Rahman akhirnya menyahut juga cabaran daripada Bruce Lee tersebut. Untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi gempar, Bruce Lee dan Dato' Meor Abdul Rahman dengan ditemani oleh beberapa orang menuju masuk ke dalam bilik tetamu di lapangan terbang tersebut.

Sebaik sahaja melihat Dato' Meor Abdul Rahman telah bersedia, Bruce Lee pun dengan kepantasan serangan kakinya pun mula mengasak. Setelah beberapa serangan berjaya dielak, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman tiada pilihan lain melainkan bertindak balas dengan melepaskan satu pukulan tangan(Kipas Senandung) yang tepat mengenai rusuk Bruce Lee. Pukulan tangan Dato' Meor Abdul Rahman yang nyata berbisa telah menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur dan menggelupur kesakitan. Kerana belas kasihan ke atas Bruce Lee, Dato' Meor Abdul Rahman pun menawarkan bisa pukulannya ke atas Bruce Lee menggunakan air yang didoakan dan disapu ke kawasan sakit tersebut.

Setelah Bruce Lee pulih daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, akhirnya Bruce Lee dengan rendah diri, mengakui kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman dan ilmu silat yang dimilikinya. Tidak lama selepas peristiwa pertarungan Bruce Lee dengan Dato' Meor Abdul Rahman ini, Bruce Lee dilaporkan telah meninggal dunia di Hong Kong akibat penyakit misteri.(Menurut Daniel Inosanto, murid kanan Bruce Lee, di hari-hari terakhir Bruce Lee sebelum beliau ditemui mati, Bruce Lee giat mengkaji tentang Seni Silat Melayu. Kini tugas Bruce Lee disambung oleh Daniel Inosanto, sebagai satu-satunya pewaris JKD yang ditauliahkan oleh Bruce Lee. Daniel Inosanto telah memasukkan Silat sebagai sebahagian daripada mata pelajaran Jeet Kune Do nya.)

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by SidiA on Sat Sep 19, 2009 8:23 pm

dah banyk aku dengar cerita2 ni....terlalu hebat Almarhum Dato' Meor

aku rasa bangga sebb aku juga pernah berguru dgn ilmu persilatan ini...dan sempat mandi seni tapak dgn almarhum....tapi itu dulu...sempat merasa....sekrang aku sebagai orang yg biasa....tidak ada apa2....menempuh hidup mencari kasih sayang kekal.....

syariat tanpa hakikat ...rugi
hakikat tanpa syariat ...batal

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by shaifulanuar on Thu Oct 22, 2009 3:19 pm

hah bang ni kita jumpa waris dato meor kat opis saya anak arwah cikgu siti
kalsom

shaifulanuar
Kawan Rajin Chin Kelaih

Capricorn Posts : 607
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Thu Oct 22, 2009 5:59 pm

huhuhuuu...
ni org kuat silat nii...dulu masa belajaq dkt bg sha brapa tahun...
ingat lagi ka aku sidi...huhuhuu...

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Thu Oct 22, 2009 6:15 pm

ni kisah Silat gayong Malaysia la Nooo..
aku lepas belajar dkt bg sha...3 tahun,..
sambung belajaq dgn cikgu Din di ITM Arau selama 3 tahun..
lepas tu sambung ngaji dkt ITM shah alam..belajar & jadi pembantu tenaga pengajar dgn cikgu khairi Abd Rahman..Bekas juara silat dunia & pelakon aksi silat...selama 3 tahun lagi....

perghhh...lama belajaq nii..tapi la ni...hanya peluru lgi cepat dari silatt...muahahaaa..

lastly aku hanya orang biasa yg mencari harta di atas muka bumi ini...

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by SidiA on Thu Oct 22, 2009 10:10 pm

din karpan wrote:huhuhuuu...
ni org kuat silat nii...dulu masa belajaq dkt bg sha brapa tahun...
ingat lagi ka aku sidi...huhuhuu...
aku dok nmpak mcm ingat jugak.....

aku belajaq dgn bang sha dari thn 1988 sampai 1991tapi sat pi sat dak....pemalaih...tk mcm baron,sani,mat sobri,paq,kamal...mat saad pun sama...tu kira rakan seangkatan dgn aku la tu...mai KL aku turun di medan mara...sat ja...sebb sibuk dgn study n keja....lepas tu terus ja stop...terus jd manusia yg mencari apa ada dlm baju....apa ada dibalik hijab....

ada sesapa ingat abang deris....dia buka tempat latihan/gelanggang di kajang utama...ni website depa...tapi tkleh buka la pulak...adoooii...

http://www.gayong-plku.com/

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Fri Oct 23, 2009 5:13 pm

kenai bg deris....
Shidi sek pondok ayaq itam kalau tak silap aku ada di kl..
dia seangkatan dgn bg deris laaa...

shidi ..
apa kata kita jumpa sesembang pasal rakan sepersilatan kita nii..
lama tak jumpa rakan sepersilatan nii..

bg sha dok ngajaq silat lgi kaa...

paktih zamri la ni kalau tak silap aku dia dok kg...
dia ni la jadi org kuat politik ni..
lepaihh ni adun kawasan tok mengkula la ni...
tak pun matang kerpan..

muahahaaaa...

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by mat syah_sanglang on Fri Oct 23, 2009 9:39 pm

bab2 silat aku korang, tapi tandoripayat aku pandai tok guru aku aziz mamat.oun bakau,oun itik pun belajar kat dia :pirat: nama ja itik tu tpi berenang tak tau tu.. lol! :

mat syah_sanglang
Kawan Kerap Masuk

Virgo Posts : 180
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Fri Oct 23, 2009 9:51 pm

mat syah_sanglang wrote:bab2 silat aku korang, tapi tandoripayat aku pandai tok guru aku aziz mamat.oun bakau,oun itik pun belajar kat dia :pirat: nama ja itik tu tpi berenang tak tau tu.. lol! :

kalau tok guru dia oun bakau...
itu silat puluiitttt dorooyaannnnn nama diaa..huhuhuu..

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by mat syah_sanglang on Fri Oct 23, 2009 9:53 pm

lol! lol! lol! lol!

mat syah_sanglang
Kawan Kerap Masuk

Virgo Posts : 180
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by shaifulanuar on Sat Oct 24, 2009 2:19 am

bang sha aktif lg,bg deris lg la aktif ni kontek dia 012321546.dia duk dgn cikgu wan fauzi

shaifulanuar
Kawan Rajin Chin Kelaih

Capricorn Posts : 607
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Sat Oct 24, 2009 12:03 pm

shaifulanuar wrote:bang sha aktif lg,bg deris lg la aktif ni kontek dia 012321546.dia duk dgn cikgu wan fauzi

trima kasih atas maklumat...
jom bebila kita gi jumpa bg deris..
ajak sidi skli..

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by SidiA on Sun Oct 25, 2009 2:48 pm

din karpan wrote:kenai bg deris....
Shidi sek pondok ayaq itam kalau tak silap aku ada di kl..
dia seangkatan dgn bg deris laaa...



aku tk paham maksud hang.....

hang kata aku sekolah pondok yaq itam atau yg nama Shidi lain dari aku......

kalau hg kata aku dari sekolah pondok yaq itam..... Smile Smile buat apa la aku susah2 create forum ni utk geng sekolah SMAH/SMKAH...baik aku jadik ustad hehehhehe..... Smile Smile Smile Smile

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by SidiA on Sun Oct 25, 2009 2:50 pm

din karpan wrote:
shaifulanuar wrote:bang sha aktif lg,bg deris lg la aktif ni kontek dia 012321546.dia duk dgn cikgu wan fauzi

trima kasih atas maklumat...
jom bebila kita gi jumpa bg deris..
ajak sidi skli..
hari tu aku ada email bang deris suh masuk forum nih.....tkpa tkpa...nnt bgtau dia lagi suh masuk hehehe....dia ni lagi otai dari kita dari sekolah SMAH

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by sani mustafa on Sun Oct 25, 2009 8:50 pm

No kontek abg derih tu kurang satu angka, cuba cek balik

sani mustafa
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 153
Reputation : 3

http://utaragraphic.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Sun Oct 25, 2009 9:22 pm

SidiA wrote:
din karpan wrote:kenai bg deris....
Shidi sek pondok ayaq itam kalau tak silap aku ada di kl..
dia seangkatan dgn bg deris laaa...



aku tk paham maksud hang.....

hang kata aku sekolah pondok yaq itam atau yg nama Shidi lain dari aku......

kalau hg kata aku dari sekolah pondok yaq itam..... Smile Smile buat apa la aku susah2 create forum ni utk geng sekolah SMAH/SMKAH...baik aku jadik ustad hehehhehe..... Smile Smile Smile Smile


huhuhuuuu...
maksud aku shidi putih lgi sorang,,.ngaji dkt pondok ayuaq hitam...dok turun belajaq di smkah..
dia ada tahik lalat dkt pipi ka ....dagu... tak ingat dahh...
itu yg aku maksudkan...

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by sani mustafa on Sun Oct 25, 2009 9:58 pm

Ada ka nama shidi? Hat mana satu erk? Bukan Zaidi ka?

sani mustafa
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 153
Reputation : 3

http://utaragraphic.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Mon Oct 26, 2009 8:33 am

sani mustafa wrote:Ada ka nama shidi? Hat mana satu erk? Bukan Zaidi ka?

hahhh...betoi la tuu...amboiiii tersasul nama lakkk...
sowiiiiiii..... Smile Smile Very Happy Very Happy lol! lol!

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by SidiA on Mon Oct 26, 2009 3:26 pm

hahaha...nasib baik sani dh bgtau.....zaidi laaa.....sorang lagik hat besaq mcm aku jugak....Alias.....kan kan kan.....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by sani mustafa on Mon Oct 26, 2009 10:28 pm

Yess...you right sidi.

sani mustafa
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 153
Reputation : 3

http://utaragraphic.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by shaifulanuar on Tue Oct 27, 2009 8:38 am

ni pebetui no bg derih 0123215468

shaifulanuar
Kawan Rajin Chin Kelaih

Capricorn Posts : 607
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by sani mustafa on Tue Oct 27, 2009 10:55 am

Ok...teng kiu

sani mustafa
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 153
Reputation : 3

http://utaragraphic.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by mail_lanabulu on Tue Nov 03, 2009 8:52 pm

SidiA wrote:dah banyk aku dengar cerita2 ni....terlalu hebat Almarhum Dato' Meor

aku rasa bangga sebb aku juga pernah berguru dgn ilmu persilatan ini...dan sempat mandi seni tapak dgn almarhum....tapi itu dulu...sempat merasa....sekrang aku sebagai orang yg biasa....tidak ada apa2....menempuh hidup mencari kasih sayang kekal.....

syariat tanpa hakikat ...rugi
hakikat tanpa syariat ...batal

aku suka ayat ni "syariat tanpa hakikat ...rugi
hakikat tanpa syariat ...batal"

mail_lanabulu
Kawan Kerap Masuk

Taurus Posts : 53
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by din karpan on Wed Nov 04, 2009 1:36 am

mail_lanabulu wrote:
SidiA wrote:dah banyk aku dengar cerita2 ni....terlalu hebat Almarhum Dato' Meor

aku rasa bangga sebb aku juga pernah berguru dgn ilmu persilatan ini...dan sempat mandi seni tapak dgn almarhum....tapi itu dulu...sempat merasa....sekrang aku sebagai orang yg biasa....tidak ada apa2....menempuh hidup mencari kasih sayang kekal.....

syariat tanpa hakikat ...rugi
hakikat tanpa syariat ...batal

aku suka ayat ni "syariat tanpa hakikat ...rugi
hakikat tanpa syariat ...batal"

orang kuta taekwando ayaq itam dah bersuara nii...
huhuhuuu...goyanggg...ekekekeee....

din karpan
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 116
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Bruce Lee dikalahkan oleh Guru Silat

Post by Sponsored content Today at 5:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum