FORUM ALUMNI SMK AYER HITAM
~~~SELAMAT DATANG~~~
~~~Jom Update Topik-topik yang ada~~~
~~~Silaturrahim dijalin, kenangan dirungkai, membibitkan kembali senyuman~~~


Kalau belum Register....apalagiii...register je leee.....

Khairat Kematian/Insuran berkelompok

View previous topic View next topic Go down

Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Tue Sep 08, 2009 7:25 am

Ada sesapa tau dak mcm mana nk tubuhkan khairat kematian atau insurans berkelompok......aku bercadang dlm pala aku..semcm nk tubuhkan benda2 jenih nih....naik utk kita semua...aku dh tanya ejen insuran (member aku) nnt dia akan cek balik benda nih.....dia kata ada syarat2 jugak utk membentuk khairat nih.....apa2 hai aku akan bgtau lagik....


hampa semua rasa mcm mana...ok dak idea mcm nih...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Tue Sep 08, 2009 8:08 am

~~jenis insuran apa yg kita nk amek...kesihatan atau kemalangan
~~bisnes apa yg komuniti kita buat......kita tkdak bisnes just komuniti je kan....
~~bajet kita mcm mana.....sethn berapa RM


itu soalan2 yg ditanya oleh ajen tersebut....aku nk jawapan dari hampa....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by wak_karto on Wed Sep 09, 2009 8:55 am

sidi....aku pun penah terlibat dalam bidang insuran...9 tahun...nanti aku dapatkan information kot2 boleh buat polisi untuk komuniti kita....

wak_karto
Kawan Baloq Liat

Aquarius Posts : 37
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Wed Sep 09, 2009 2:45 pm

wak_karto wrote:sidi....aku pun penah terlibat dalam bidang insuran...9 tahun...nanti aku dapatkan information kot2 boleh buat polisi untuk komuniti kita....
cun.....

aku tengah usha2 gak dari member aku n agen aku.....bukan apa...aku nk tengok yg terbaik dan yg termurah serta syarat2 plak mcm mana......kalau nmpak ok...aku akan bincang2 dlm forum ni mcm mana atau aku akan ajak kawan2 sekitar KL jumpa lepas raya nih...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Fri Sep 11, 2009 10:54 pm

tkdak sapa2 berminat ka pasai nih.......kalau tkdak minat...aku tk teruskan idea nih......aku cuma nk kita semua bersatu paling kurang pun setiap setahun sekali mcm mana [un kita kan berjumpa jugak utk renew khairat....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by Rosnah on Fri Oct 30, 2009 10:35 am

tahu sikit-sikit sebab dok tolong suami saya buat untuk company dia.

tapi disebabkan tak dak apa kepentingan sebelum ni, saya tak ambik kisah la cuma setahu saya ada beberapa gred ab,c,d macam tu la lebih kurang.

tengok lah, nanti suami saya balik, saya minta dia bagi saya dokumen dan syarat-syarat tu. kalau nak urgent, contact facebook saya.

Rosnah
Kawan Kerap Masuk

Aquarius Posts : 121
Reputation : 0

http://rosnahabuhassan.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Fri Oct 30, 2009 9:53 pm

Rosnah wrote:tahu sikit-sikit sebab dok tolong suami saya buat untuk company dia.

tapi disebabkan tak dak apa kepentingan sebelum ni, saya tak ambik kisah la cuma setahu saya ada beberapa gred ab,c,d macam tu la lebih kurang.

tengok lah, nanti suami saya balik, saya minta dia bagi saya dokumen dan syarat-syarat tu. kalau nak urgent, contact facebook saya.
tk la berapa nk urgent...cuma nk tau dulu terma dan syaratnya...kalau kena gaya...kita buat la...lagi pun kita semuanya berdagang...tk salah kot kalau buat yg terbaik utk sesama kita....Kak Nah cobak tanya2 tengok mcm mana....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by Rosnah on Fri Oct 30, 2009 10:07 pm

SidiA wrote:
tk la berapa nk urgent...cuma nk tau dulu terma dan syaratnya...kalau kena gaya...kita buat la...lagi pun kita semuanya berdagang...tk salah kot kalau buat yg terbaik utk sesama kita....Kak Nah cobak tanya2 tengok mcm mana....

Insyaallah...saya cuba tanya. saya baru saja renew untuk tahun kedua. tahun lepas byq RM24 saja satu family, tahun ni naik rm27.10 pulak. kalau umur dah warga emas, kena rm28.20.

mula-mula, suami saya give up jugak, tak mau renew dah pasai cerewet sangat pegawai insuran takaful tu. mcm2 syarat pulak tak macam tahun lepas. tapi kan, insuran kelompok ni kena ada ahli 20 orang/family.(masa mula-mula saja,lepas tu tahun kedua kalau ahli tak cukup 20 org tu, tak apa.)

suami saya kata dia buat tu, seikhlas hati, tak dak untung apa-apa pun. tu yg dia tak puas hati. dah la ulang-alik 2-3 kali tak settle-settle.dia hampir-hampir merajuk tak mau dah. lagi-lagi bila nak jumpa ahli2 tu, mcm nak minta sedekah, masing-masing susah nak keluaq duit (termasuk lah saya dan ibu bapa,adik-beradik ..belum byq lagi..hujung bulan depan la..hahaha).

:roll:


last week ,dokumen semua saya pegang, tapi minggu ni dia dah simpan kat ofis..

tahun lepas, dah ada seorang ahli meninggal. memang dapat claim rm2000 kalau tak silap..sorry la lupa nak tanya suami saya detail...

to be continued..


Last edited by Rosnah on Sat Oct 31, 2009 6:32 am; edited 1 time in total

Rosnah
Kawan Kerap Masuk

Aquarius Posts : 121
Reputation : 0

http://rosnahabuhassan.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Fri Oct 30, 2009 11:39 pm

hehehe...mcm drama swata plak siap to be continued....heheeh....tanya ja dulu...nk tau syarat2 ja dulu....kalau pegawai insuran tu payah kira...aku buleh panggey ejen insuran yg sy dok bayaq la nih....saja nk tnya2 diforum dulu...mcm mana....kalau dh tau dari pengalaman member2 baguih laa...kalau dh dapat claim mcm tu...baguih laaa....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by Rosnah on Sat Oct 31, 2009 6:31 am

Rosnah wrote:
SidiA wrote:
tk la berapa nk urgent...cuma nk tau dulu terma dan syaratnya...kalau kena gaya...kita buat la...lagi pun kita semuanya berdagang...tk salah kot kalau buat yg terbaik utk sesama kita....Kak Nah cobak tanya2 tengok mcm mana....

Insyaallah...saya cuba tanya. saya baru saja renew untuk tahun kedua. tahun lepas byq RM24 saja satu family, tahun ni naik rm27.10 pulak. kalau umur dah warga emas, kena rm28.20.

mula-mula, suami saya give up jugak, tak mau renew dah pasai cerewet sangat pegawai insuran takaful tu. mcm2 syarat pulak tak macam tahun lepas. tapi kan, insuran kelompok ni kena ada ahli 20 orang/family.(masa mula-mula saja,lepas tu tahun kedua kalau ahli tak cukup 20 org tu, tak apa.)

suami saya kata dia buat tu, seikhlas hati, tak dak untung apa-apa pun. tu yg dia tak puas hati. dah la ulang-alik 2-3 kali tak settle-settle.dia hampir-hampir merajuk tak mau dah. lagi-lagi bila nak jumpa ahli2 tu, mcm nak minta sedekah, masing-masing susah nak keluaq duit (termasuk lah saya dan ibu bapa,adik-beradik ..belum byq lagi..hujung bulan depan la..hahaha).

:roll:


last week ,dokumen semua saya pegang, tapi minggu ni dia dah simpan kat ofis..

tahun lepas, dah ada seorang ahli meninggal. memang dapat claim rm2000 kalau tak silap..sorry la lupa nak tanya suami saya detail...

to be continued..

Rosnah
Kawan Kerap Masuk

Aquarius Posts : 121
Reputation : 0

http://rosnahabuhassan.blogspot.com/

Back to top Go down

PELAN TAKAFUL KHAIRAT KELUARGA

Post by SidiA on Tue Jan 05, 2010 7:31 am

PELAN TAKAFUL KHAIRAT KELUARGA
ETIQA TAKAFUL BERHAD (ETB)


1. CIRI-CIRI PRODUK
1.1 Organisasi yang layak menyertai pelan ini termasuklah organisasi seperti Jabatan Kerajaan, Badan Berkanun, Syarikat Swasta, Persatuan, Pertubuhan, Badan Kebajikan, Koperasi, Kelab Sukan, Qariah Masjid dan lain.

1.2 Perlindungan dan manfaat Takaful bagi kematian di atas semua sebab adalah seperti berikut: -


AHLI YANG DILINDUNGI

MANFAAT KEMATIAN

Ahli atau pasangan (18-65 tahun)
-RM1000

Ahli atau pasangan (66-75 tahun)
-RM500

Anak (sehingga 3 kematian dalam setahun dari semua anak-anak layak dalam keluarga tersebut)
-RM500


1.3 Sumbangan tahunan adalah tetap iaitu RM15 bagi satu keluarga walaupun terdapat kurang dari 3 orang anak atau hanya satu penjaga (suami / isteri) sahaja. Bagi suami yang mempunyai lebih dari satu isteri maka setiap isteri dan anak-anaknya akan dikenakan tambahan sumbangan RM15, iaitu dikira sebagai satu unit keluarga

1.4 Pelan ini diperbaharui setiap tahun. Akad disempurnakan di antara
ETB dengan organisasi (bukan individu). Ini bererti hanya organisasi akan melengkapi borang permohonan; bukan ahli peserta. Tiada kad atau sijil individu akan dikeluarkan kepada ahli peserta.

1.5 Setiap unit keluarga dibenarkan menyertai satu unit pelan ini.

1.6 Etiqa Takaful Berhad tidak menyimpan rekod lengkap ahli. Pemegang sijil induk diberi kepercayaan sepenuhnya untuk mempunyai senarai lengkap ahli-ahli yang dilindungi. Bayaran sumbangan kepada Etiqa Takaful Berhad oleh pemegang sijil induk hendaklah menyamai bilangan keluarga-keluarga yang dilindungi seperti tersenarai oleh pemegang sijil induk.


2. KELAYAKAN
2.1 Umur kelayakan bagi dewasa ialah 18 hingga 75 manakala kanak-kanak di antara 6 bulan hingga 17 tahun. Anak-anak yang berumur melebihi 17 tahun tetapi kurang dari 23 tahun layak dilindungi sekiranya mereka masih di bawah tanggungan ibu bapa masing-masing. Anak-anak berumur 23 tahun ke atas boleh menyertai mana-mana pelan yang ditawarkan oleh Etiqa Takaful Berhad atau menyertai pelan ini sebagai satu unit berasingan.

2.2 Anak angkat, ditakrifkan sebagai anak yang dibela sejak kelahirannya dan hendaklah disahkan oleh jawatankuasa masjid mengenai statusnya.

2.3 Anak tiri, anak kepada seorang duda / janda yang dikahwini semasa tempoh sijil berkuatkuasa layak dilindungi.

2.4 Anak yang cacat, berumur di antara 6 bulan hingga 23 tahun, dan apabila berumur 23 tahun ke atas hendaklah menyertai pelan ini sebagai satu unit yang berasingan dengan manfaat Takaful sebagai ketua keluarga.

2.5 Perkahwinan, ahli yang berkahwin selepas menyertai pelan ini di mana sijil masih dalam tempoh kuatkuaa maka suami / isteri berkenaan serta tanggungannya (jika ada) layak dimasukkan sebagai keluarga asas.

3. PENGECUALIAN
Penceraian, bekas isteri atau suami kepada ahli hilang kelayakannya sebagai sebahagian keluarga asas, dan tidak dilindungi dalam pelan ini.

Semua jenis kematian yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Islam seperti kematian disebabkan kecederaan yang disengajakan seperti mabuk, bunuh diri dan yang seumpamanya, adalah tidak dilindungi oleh pelan ini.


4. MUDHARABAH (PERKONGSIAN UNTUNG)
4.1 Keuntungan dari Dana Khairat Kematian sekiranya ada akan dibahagikan berdasarkan konsep Al-Mudharabah mengikut nisbah di antara peserta dan pengendali takaful. Sekiranya ahli telah berpindah ke tempat lain dan tidak lagi menjadi ahli, maka sebarang keuntungannya dianggap tabarru’ dan akan dimasukkan ke dalam Dana pelan Takaful Khairat Keluarga.


4.2 Dalam menentukan keuntungan, perbelanjaan sebenar berkaitan dengan segala urusan pengendalian pelan ini akan ditolak dari Dana Pelan Takaful Khairat Keluarga.

5. PENTADBIRAN
5.1 Pelan ini boleh ditawarkan kepada semua organisasi yang memerlukan satu skim pembiayaan untuk ahli atau keluarga dalam Skim Khairat Kematian. Ini bermakna ETB akan menguruskan Skim Khairat Kematian dengan menerima RM15 sumbangan setahun bagi setiap ahli atau keluarga.

5.2 Organisasi akan menentukan keluarga-keluarga yang layak dilindungi. Jumlah sumbangan ialah RM15 dikali (darab) dengan bilangan keluarga yang telah ditentukan. Bayaran dibuat terus ke ETB. Ahli yang ingin menyertai selepas pelan ini dikuatkuasa tidak boleh dilindungi. Mereka akan hanya dimasukkan pada perlindungan sijil akan datang (iaitu satu tahun dari tarikh pelan itu dimulakan / diasaskan).

5.3 Semua tuntutan mestilah dibuat oleh jawatankuasa organisasi bagi pihak ahli selepas disahkan betul dan benar. Etiqa Takaful Berhad akan terus membuat bayaran manfaat (RM1000 atau RM500) melalui bayaran cek setelah merujuk kepada organisasi. ETB perlu menerima dokumen-dokumen sijil kematian, borang tuntutan yang lengkap, surat pengesahan tentang keahlian peserta dan juga pengesahan kematian peserta berlaku dalam tempoh (7) hari selepas tuntutan dibuat. Tujuan sistem pengurusan yang diringkaskan ini ialah untuk membolehkan bayaran tuntutan dapat dibuat dengan secepat mungkin.

5.4 ETB akan menjalankan pemeriksaan secara rambang dari masa ke semasa ke atas perkara-perkara berikut: - Kesahihan keahlian bertepatan dengan sumbangan yang diterima, proses tuntutan kematian dan umur peserta semasa penyertaan.

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Tue Jan 05, 2010 7:33 am

ada pertanyaan sila kemukakan di topik ni.....

kalau ramai yg berminat kita kan jalankan kalau tk dak...aku diamkan je laaa....


aku kumpulkan semua soalan...lepas tu baru aku tnya ejen nih...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by munie on Tue Jan 05, 2010 10:45 am

jap...kak munie nak baca dan paham kan dulu...apa2 nanti i bgtau

munie
Kawan Kerap Masuk

Virgo Posts : 111
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Tue Jan 05, 2010 12:51 pm

munie wrote:jap...kak munie nak baca dan paham kan dulu...apa2 nanti i bgtau
buleh buleh....nnt turunkan soalan kt topik ni...nnt sy kumpulkan...dan sy akan tanyakan kepada org yg sepatutnya...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by MetSanglang on Tue Jan 05, 2010 1:12 pm

soalan kuiz boleh................. drooling drooling thinking

MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Tue Jan 05, 2010 3:30 pm

MetSanglang wrote:soalan kuiz boleh................. drooling drooling thinking
kuiz......cekak lehiaq baru tau....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by caca@bijak on Thu Jan 07, 2010 6:23 pm

aku rasa mcm baguih jgk kita buat mcm ni..selain daripada membawa mafaat ia jgk dapat meneruskan pertalian persahabatan kita semua. atau dengan kata len kita semua tak putus sampai ke akhir hayat...hang jd ja kepala cukup dalam 10 org pun dah baguih tapi kalu lebih lagi Baguih Dok Ada

caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Thu Jan 07, 2010 6:39 pm

itu la...aku nk tunggu ja ni..sapa yg nak..kalau perlu daftar forum kita ni sebagai persatuan atau pertubuhan atau apa saja la..sebb insuran ni tkleh beli atas nama individu....aku akan buat ja pakai duit aku...apa yg aku nak kita semua dapat berkumpul contoh mcm MCOBA atau apa2 je la....jangan terputuih hubunga......lagipun dekat 20 thn kita semua terputus tambah2 dgn geng2 yg ataih dari kita nu..lagi la lama.....aku tengok sambutan laaa...

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by MetSanglang on Fri Jan 08, 2010 8:56 am

sambutan pa......sambutan ari jadi ke?............................(kena jumpa face to face kot,baghu boleh pekemaih benda ni ) cheesy thinking

MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Fri Jan 08, 2010 2:50 pm

aku tk kisah la mmcm mana pun...sapa yg nak sila petik nama disini...aku nk tengok...kalau ramai...aku buat...kalau tkdak...tkpa laa...bukan apa...nk bantu kawan2 yg ditimpa musibah....


1.Sidi
2.Metsanglang
3.Caca
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.


Last edited by SidiA on Fri Jan 08, 2010 7:06 pm; edited 1 time in total

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by caca@bijak on Fri Jan 08, 2010 4:59 pm

boh nama aku woi...

caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by SidiA on Fri Jan 08, 2010 7:06 pm

dh buh dah

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok

SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khairat Kematian/Insuran berkelompok

Post by Sponsored content Today at 7:42 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum